Campania „Jobul perfect – iluzie cu sens unic”

A.N.I.T.P. şi O.L.X. lansează o campanie de informare asupra riscurilor şi implicaţiilor fenomenului traficului de persoane, la care cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă se pot expune printr-un singur „click”.
În perioada 23.03 – 19.06 a.c., A.N.I.T.P. şi O.L.X. vor derula campania online de prevenire a traficului de persoane „Jobul perfect – iluzie cu sens unic”, intensificând transmiterea mesajului anti-trafic în mediul online.
Campania urmăreşte creşterea gradului de informare şi a capacităţii de autoprotecţie a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, prin transmiterea unor informaţii şi recomandări utile în procesul analizării diferitelor anunţuri.
Mesajul campaniei este „Informează-te! Poţi fi la un click distanţă de a deveni o victimă a traficului de persoane.” şi reprezintă o atenţionare cu privire la importanţa informării şi verificării prealabile a unei oferte de muncă, pentru evitarea potenţialelor pericole ce pot surveni din acceptarea acesteia.
Mesajele anti-trafic ale campaniei vor fi transmise prin intermediul platformei OLX şi în mediul Facebook.
Sfaturi şi recomandări:“Câştiguri atractive şi o viaţă mai bună la doar un CLICK distanţă!”.
“De câte ori nu ai auzit această promisiune? Un astfel de anunţ te poate duce la un pas distanţă de a deveni victimă a traficului de persoane.
Înainte de a aplica pentru o ofertă de muncă, este foarte important să analizaţi anunţul ţinând cont de următoarele aspecte:
Dacă:
- Anunţul promite câştiguri substanţiale într-un timp scurt;
- Nu solicită experienţă în domeniu;
- Sarcinile de muncă nu sunt clar specificate;
- Compania/datele de contact ale angajatorului sunt vag prezentate sau nu pot fi clar regăsite în anunţ.
… este foarte probabil ca anunţul să fie fals sau ca realitatea din spatele acestuia să fie una total diferită.
După ce aţi ales să aplicaţi pentru oferta respectivă, trebuie să vă asiguraţi că:
- Angajatorul poate fi uşor de identificat (adresă, sediu, obiect de activitate, reprezentant legal, date de contact etc.).
Legalitatea agenţiilor de plasare a forţei de muncă de pe teritoriul României poate fi verificată prin intermediul site-ului ITM din judeţul de reşedinţă. De asemenea, tot pe site-ul ITM pot fi găsite diferite ghiduri cu sfaturi utile privind munca în străinătate.
- Angajarea implică semnarea în prealabil a unui contract de muncă (cel puţin în două exemplare şi, recomandat, în limba română sau o altă limbă pe care o cunoaşteţi foarte bine) înainte de a începe activitatea sau de a părăsi ţara. În situaţia în care activitatea urmează să se desfăşoare în străinătate, contractul de muncă trebuie tradus în limba română. În multe cazuri, angajatorii sau agenţiile propun semnarea contractului de muncă odată ce potenţialul angajat ajunge în ţara de destinaţie. Din acest motiv, recomandăm acceptarea exclusivă a ofertelor care implică semnarea contractului înainte de părăsirea ţării;
- În contract sunt prevăzute toate condiţiile de muncă (natura activităţilor, timpul de lucru şi de repaus, plata salariului, asigurarea cazării, plata taxelor şi impozitelor aferente derulării contractului, clauzele cu privire la asigurările de sănătate, perioada de probă şi preaviz etc.).
După acceptarea ofertei de muncă:
- Asiguraţi-vă că persoanele apropiate cunosc detaliile şi scopul călătoriei dumneavoastră;
- Stabiliţi un cod în caz de urgenţă, precum şi o modalitate de comunicare a acestuia în cazul în care întâmpinaţi situaţii de pericol.
- Încheiaţi o asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă care să acopere întreaga perioadă cât vă aflaţi în străinătate;
NU acceptaţi:
- Plata transportului de către angajator, în special dacă aceasta nu este prevăzută în mod expres în contractul de muncă;
- Bani cu împrumut din partea angajatorului sau a intermediarului;
- Să lăsaţi documentele de identitate în posesia angajatorului/intermediarului sau a altor persoane care nu au dreptul să reţină acest tip de acte;
- Să păstraţi secretă plecarea dumneavoastră;
- Să plecaţi cu viză turistică sau cu acte false.”
Informaţii de background:
Traficul de persoane constituie o încălcare gravă a drepturilor şi libertăţilor omului, având ca scop principal exploatarea acestuia şi profitul de pe urma acţiunilor sale, desfăşurate în mod forţat.
Cererea pentru serviciile ”oferite” de către victimele traficului de persoane rămâne ”motorul” care acţionează întreg angrenajul de elemente ce fac posibilă recrutarea şi exploatarea victimelor, aceasta fiind reprezentată de angajatorii aflaţi în căutare de forţă de muncă ieftină sau de utilizatorii de servicii sexuale.
Folosindu-se de accesul cotidian la spaţiul online (site-uri, platforme, reţele de socializare) şi de avantajul anonimatului, traficanţii pot urmări activitatea potenţialelor victime şi pot iniţia mult mai uşor interacţiuni cu acestea, sub forma unor prietenii, relaţii, oferte de muncă sau alte tipuri de promisiuni, ce odată acceptate, vor deschide calea spre exploatare.
Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane (A.N.I.T.P.) evaluează şi monitorizează, la nivel naţional, activitatea desfăşurată în domeniul luptei împotriva traficului de persoane de către instituţiile publice şi organizaţiile neguvernamentale, îndeplinind rolul de raportor naţional.
Informaţii suplimentare:
Telefon: 021-303 70 80 / int 15470, Fax: 021-319 01 83, E-mail: presa.anitp@mai.gov.ro
Website: anitp.mai.gov.ro, Youtube: ANITP Romania,
Facebook: Agentia Nationala Impotriva Traficului de Persoane